jueves, 22 de mayo de 2008

Neofeixisme a Itàlia


La decisió del govern de Berlusconi de tipificar la immigració il·legal com a delicte pot suposar un precedent per als països europeus. De moment des d’Estrasburg el Parlament Europeu segueix amb lupa qualsevol moviment del govern italià en aquest sentit. L’alarma la va llançar l’eurodiputada húngara Viktoria Mohacsi després de visitar els campaments gitanos de Nàpols i Roma: vàries famílies romanes no han tingut notícies des de fa mesos de 12 nens detinguts per la policia de Nàpols. El decret és contundent: moltes obligacions i cap dret per als immigrants: el reagrupament familiar es limita a pares i fills (prèvia prova d’ADN), els que lloguin cases a extrangers ilegals s’arrisquen a entre sis mesos i tres anys de presó, una multa de 50.000 euros i la confiscació del pis. Els alcaldes, a més, tindran més potestat en matèria “antiimmigració”: podran foragitar als venedors de l’anomenat “top manta” o obligar a netejar monuments als que els embrutin.
En definitiva un paquet de mesures amb un discurs que ens pot remetre a la dictadura feixista de Mussolini.
A la roda de premsa hi havia 500 periodistes acreditats a la sala on Berlusconi anuncia la mesura. Només es permeten 6 preguntes i totes elles han de ser sobre brossa i economia. Negant també doncs el dret del ciutadà a una informació veraç.
El que està per veure és la reacció de la resta de països davant una mesura com aquesta. És de suposar que no aplaudiran la decisió però tampoc s’hi oposoran rotundament. Seran, d’aquesta manera, simplement còmplices d’una llei que tipifica com a delinqüent una persona pel sol fet d’haver nascut en un país concret. De moment les veus que modestament s’han fet sentir han estat crítiques amb la mesura adoptada per “il cavaliere”. A tall d’exemple el comssiari socialista d’Assumptes Socials de la unió Europea, el txec Spidla ha condemnat amb duresa els atacs de la setmana passada a campaments de Nàpols i ha recordat que aquests ciutadans, al pertànyer a un país de la UE “tenen la mateixa llibertat de circulació que altres ciutadans de la unió i en cap cas poden ser tractats de manera menys favorable que altres”. Ara faltarà veure si això es queda amb una simple declaració o Brtussel·les acata una decisió racista i pro feixista d’un dels països de la comunitat.

No hay comentarios: